با توجه به آنکه بیماری میگرن، باعث ناتوانی در طی روز در فعالیت های روزمره زندگی می شود در همین راستا، دکتر نازآفرین حسینی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج اقدام به بررسی مقایسه ای تاثیر تحریک الکتریکی از راه پوست و ماساژدرمانی بر ناتوانی مرتبط با بیماری در افراد مبتلا به سردرد میگرنی نموده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ دکتر نازآفرین حسینی اظهار داشت: با توجه به اینکه بیماران مبتلا به میگرن، در طول روز سردردهایی با شدت و زمان متفاوتی تجربه می کنند که باعث ناتوانی در طی روز در فعالیت های روزمره زندگی می شود. انجام تحریک الکتریکی از راه پوست گوش (تنس گوشی یا اریکولارتراپی) و ماساژدرمانی می تواند در بهبود شدت و زمان سردرد و در نتیجه کاهش ناتوانی مرتبط با میگرن در بیماران موثر باشد.
وی عنوان کرد: در مطالعه انجام شده 99 بیمار مبتلا به میگرن در 3 گروه 33 نفره تقسیم شدند. به یک گروه مداخله تنس گوشی، به یک گروه ماساژ عضلات سر و گردن و پشت داده شد و یک گروه به عنوان گروه کنترل نیز بدون مداخله تحقیق انتخاب شدند. مداخلات تنس گوشی و ماساژ طی 4 هفته و هر هفته دو جلسه به فاصله 3 روز توسط محقق آموزش دیده انجام شد. سنجش شدت، تعداد و طول حملات سردرد و ناتوانی و اثرات بیماری در بیماران در هفته های 4 از شروع مطالعه (قبل از مداخله)، در هفته 8 (پایان مداخلات) و در هفته 20 ( 12 هفته بعد از پایان مداخلات) انجام گردید.
دکتر حسینی اظافه کرد: نتایج مطالعه نشان داد که پس از اتمام مداخلات پژوهشی ماساژ درمانی و تنس گوشی، شدت درد، تعداد حملات و طول مدت درد، ناتوانی و اثرات مرتبط با سردرد میگرنی در بیماران مبتلا به سردرد میگرنی بهبود داده شد. هر دو مداخله ماساژ درمانی و تنس گوشی به طور یکسان درد و ناتوانی مرتبط با سردرد میگرنی و اثرات سردرد میگرنی را بهبود دادند.
وی افزود: طبق مطالعات، لاله گوش بهترین محل برای تحریک سیستم عصبی مرکزی است. از جمله اعصاب لاله گوش، عصب واگ است. تحریک عصب واگ با تنس گوشی سبب فعالیت عصب واگ و پاراسمپاتیک شده و در نتیجه سبب کاهش وتسکین درد می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: ماساژ عضلات سر و گردن و پشت با تغییرات فیزیولوژیکی و هورمونی نیز می تواند سبب کاهش استرس، بهبود اکسیژن و عملکرد عضلات شود و ممکن است با مهار انتقال محرک های مضر و درک از درد از طریق بستن دروازه درد ، کاهش کورتیزول و افزایش سروتونین و دوپامین کمک کننده باشد.
دکتر حسینی خاطر نشان کرد: همچنین این ماساژ سبب کاهش اسپاسم عضلات و اضطراب و استرس و در نتیجه کاهش درد، بهبود عملکرد و توانایی بیماران می تواند شود.
این عضو هیئت علمی تصریح کرد: با توجه به نتایج این مطالعه و اثرات مشابه دو مداخله تنس گوشی و ماساژ بر درد و ناتوانی مرتبط با سردرد میگرنی، می توان هر یک از دو مداخله را به عنوان درمان مکمل برای بهبود سردرد میگرنی در بیماران پیشنهاد داد.
وی با اشاره به نیاز به دستگاه برای تنس و آسان و کم هزینه بودن ماساژ، گفت: ماساژ نیز جهت کاهش ناتوانی و درد میگرن می توانند کمک کننده باشند. پیشنهاد می شود که آموزش این ماساژها به مبتلایان به سردرد میگرنی پیشنهاد داده شود.